Na konferencii sa diskutuje o možnostiach zvýšenia zamestnanosti Rómov

11.06.2011 Prešov

Prešov 10. júna (TASR) – Problematika zvyšovania zamestnanosti a tvorby pracovných miest, špeciálne zameraná na riešenia dlhodobej nezamestnanosti Rómov, je hlavným cieľom dvojdňovej konferencie "Pokrízová obnova SR: zvyšovanie zamestnanosti a inklúzia Rómov", ktorá sa dnes začala v Prešove.
Konferencia je v poradí 6. odborným podujatím v rámci projektu Národný konvent o Európskej únii. Riaditeľ kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Vladimír Benč uviedol, že na toto stretnutie pozvali zástupcov ministerstiev, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), poslancov parlamentu, predstaviteľov samospráv, akademickej obce a mimovládnych organizácií.
Poslanec Národnej rady SSR Anton Marcinčin (KDH) uviedol, že podľa odhadov dnes na Slovensku potrebujeme vytvoriť asi 120.000 pracovných miest pre Rómov, aby dosiahli podobnú mieru zamestnanosti, ako má majorita.
"Pokiaľ nič neurobíme, tak v roku 2030 budeme potrebovať 200.000 miest pre Rómov. To je to hlavné číslo, aby sme vedeli, aký veľký je to problém a riešenie musí prísť čím skôr," konštatoval Marcinčin.
Benč pre TASR uviedol, že o pripravovaných opareniach, ktoré sa týkajú aktívnych opatrení trhu práce, dnes informoval generálny riaditeľ ÚPSVaR Ivan Juráš. Diskutovalo sa o pripravovanom zákone, ktorý by sa mal týkať špeciálne koncentrovanej pomoci najviac ohrozeným komunitám, ale aj o možnostiach rozdelenia dávky v hmotnej núdzi na solidárnu a motivačnú časť.
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák je presvedčený, že ak má zvýšiť zamestnanosť v týchto komunitách, tak musí existovať nejaký medzitrh práce a tam je aj úloha komunitných centier.
"V civilizovanom svete sociálna ekonomika funguje, v niektorých krajinách sú celé stratégie na obdobia niekoľkých rokov dopredu. To je priestor, ktorý samozrejme nemôže suplovať privátny sektor a nie je tvorcom HDP, ale vykonáva veľa prospešného pre ľudí, ktorí túto podporu potrebujú," uviedol Pollák.
Dodal, že otázka sociálneho podnikania sa bude musieť nanovo otvoriť, pretože terajší zákon to chápe veľmi obmedzene. Podľa Polláka by tieto podniky mali spĺňať aj funkcie uplatnenia sa a duchovnej realizácie ľudí, ktorí spadajú do tejto kategórie.
Odborné stretnutie organizuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci s Úradom vlády SR, Zastúpením Európskej komisie v SR, Ministerstvom zahraničných vecí SR, Ústavom rómskych štúdií Prešovskej univerzity.
 

Vyberte región